Modell 3 – Outside-in startup programok

Talán a legelterjedtebb Open Innovation módszer az ún. outside-in modell, amelyet például a Siemens és az AT&T indított el. 

Manapság elterjedőben van egy olyan vállalati inkubációs modell, amely kevésbé csatlakozik a nagyvállalathoz, inkább amolyan kívülálló „startup program” jelleggel működik. A nagyvállalat támogatójává válik egy külső inkubációs programnak, amely révén még több potenciális startuphoz tud közelebb kerülni. Nemzetközileg két „startup program” formátum terjedt el: az egyikben ún. „outside-in” innováció történik, amely lényege, hogy az inkubáció olyan startupokat fejleszt, amelyek a nagyvállalat részére hasznosak és elérhetőek (akvirálhatóak) lehetnek. A másik forma az ún. „inside-out” nyílt innovációs model, amelyben a nagyvállalat által biztosított technikai platformot átadják és elérhetővé teszik (pl. API és leválasztott adatbázisok révén) az inkubált startupok részére.

a)   AT&T Foundry minta programja

Az „Outside-in” startup programra talán legjobb példa az AT&T Foundry programja, amely egy olyan dinamikus és gyors inkubációs program, amelyre bármely startup jelentkezhet. Az inkubációban 12 hét alatt próbálnak az AT&T szakemberei és a startup alapítói egy proof-of-concept (prototipus) állapotig eljutni, amjd a 12 hét végén ezt a prototipust prezentálják az AT&T adott üzleti csoportjának, illetve döntéshozóinak. Ekkor nem történik sem pánzügyi befektetés és a startup szellemi szabadalmait sem kéri a vállalat. A folyamat nem kezel jogi kérdéseket, a cél csupán a gyors innováció. A gyors inkubációs folyamatból az AT&T számos hatékonyság növelő startup inniovációt akvirált, ezek például a SundaySky, amely a vállalat támogatási folyamatát optimalizálta vagy például az Intucell 4 fős startup, amely révén a hálózat túlfeszültségét 30%-kal tudták csökkenteni. A startup-ok révén az AT&T elérte, hogy pár hónapos idő alatt implemetált hatékonyságnövelő innovációkat, amelyekre a hagyományos működés során többszörös időre lett volna szüksége.

b)   Siemens TTB Center

Hasonlóan működik a Siemens Technology to Business (TTB) Center, amelyet 1999-ben nyitottak meg Berkley-ben (CA), majd 2005-ben Shanghai-ban és 2012-ben Münchenben. A programban a Siemens….

A blogbejegyzést tovább olvashatja, amennyiben letölti a tanulmányt. A fenti írás ugyanis “Miskolczy Csaba: Open Innovation modellek a gyakorlatban” című tanulmányából idéz. A tanulmány egyben is letölthető:  ITT 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.