Apple, SAP és Microsoft Open Innovation programjai

Az inside-out programok képesek komoly platformok elterjesztésére. Gondoljunk csak az Apple iOS, a Google Android vagy éppen az Amazon Cloud programokra.

a)   Apple, SAP programok

Az outside-in modell fordítottja az inside-out program, amely lényege, hogy a startup minnél több nagyvállalati támogató eszközt kapjon a fejlődésére és a fejlődése során használja a nagyvállalat platformját, egyúttal hozzákötve magát ahhoz.

Ez akkor működőképes, ha olyan platformok fejlesztését és elterjesztését szolgálja, mint amilyen az Apple iOS vagy éppen a Google Android, vagy az Amazon Cloud. Ilyenkor a cél, hogy minnél több stratup használja az adott nagyvállalati platformot és ezzel növelje annak piaci részesedését, súlyát. A modell lényege, hogy a startup bevételt is realizál a platform használata révén, amelyből aztán jutalékot is fizet a platformnak vagy fordítva a platform által a startup szolgáltatásában megtermelt bevételből, maga a platform fizet jutalékot vagy részesedést a platformnak. Ilyen módon az üzleti modell és bevétel-megosztás révén összekapcsolódik a nagyvállalati és startup működés. Ez már emeltebb szintű innovációs transzfert jelent, azzal a különbséggel, hogy az inside-out modellben a nagyvállalalt törekszik a startup IP-jének megszerzésére, ugyanakkor az outside-in modellben ebben nem érdekelt, hanem inkább a bevételek maximalizálására törekszik a startup révén. Hasonló platformokat nemcsak a mobiltechnológiai iparágban látunk, hanem a vállalati szoftverfejlesztésben is, ahol az SAP 2012-ben indította el Startup Focus programját, amelyben a nem-SAP fejlesztők részére is platformot nyújt és bevonja őket az SAP világba.

b)   Pénzügyi és fintech programok: PayPal

További különleges inside-out program a pénzügyi szektorban tevékenykedő PayPal 2013 végén indított „Startup Blueprint” programja, amelybe ….

A blogbejegyzést tovább olvashatja, amennyiben letölti a tanulmányt. A fenti írás ugyanis “Miskolczy Csaba: Open Innovation modellek a gyakorlatban” című tanulmányából idéz. A tanulmány egyben is letölthető:  ITT .

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.